ПРОГРАМА

Програма Смотра

Пограмата за смотра е поделена на 7 тематски области. Секој учесник ќе ги покрие сите тематски области во текот на сите 10 дена. Тоа не значи дека учесникот ќе ги помине сите работилници, туку дека ќе помине низ дел од сите работилници кои се во сите области.
Тема ќе се покрива секој ден и темите ќе се ротираат. Ротацијата се врши според подкамповите. Тоа значи дека ќе имаме 7 подкампови и 7 програмски области. Првиот и
последниот ден се резервирани за пристигнување и заминување, а еден ден е меѓународен – отворен ден со културно-забавни едукативни настани и активности.
Работилниците се со различно времетраење, некои се час и половина, некои полудневни, некои целодневни.
Деталната агенда е на распоред.

ТЕМАТСКА ОБЛАСТ: АВАНТУРА
Активности во адреналински парк:

1. Качување на вештачка карпа – Вештачкото качување по карпи се
однесува на изградба на вештачки ѕидови од карпи и површини за
качување кои симулираат искуство на качување по карпи на отворено. Овие површини за качување обично се направени од материјали како што се фиберглас, бетон или дрво, и се дизајнирани да ја имитираат текстурата,
обликот и држењето на видовите природни карпести формации.
Качувањето на вештачка карпа ги мотивира младите да се активираат, им помага со концентрација, фокус и стабилност.
2. Zipline – Zipline активност е авантуристички спорт кој вклучува лизгање низ воздухот на кабел или zipline од подигната платформа или кула.
Учесниците носат ремен што е прикачен на кабелот, а потоа користат гравитација за да се лизгаат по линијата до платформата за слетување.
Спуштањето по зиплајн кај учесниците на нашата Смотра ќе предизвика адреналин и ќе ги охрабрува младите да преземаат смели, храбри и предизвикувачки постапки. Секако активноста сама по себе ги предизвикува
младите да го направат првиот чекор.
3. Возење трицикли – Возењето трицикли по удолница може да биде
забавна и возбудлива активност. Ако сте фан на адреналин и возбудливи
активности 13 македонска извидничка смотра е одлична можност за вас!

Возењето трицикли по удолнина ќе предизвика незаборавно чувство кое ќе
ве однесе во една друга димензија!
4. Патека со пречки
Патеката со пречки е всушност дел од адреналинска патека која ќе биде
првиот тест за нашите учесници пред големото финале – зиплајнот! Сакате
да ја тестирате вашата спремност, издржливост и иновативност на
креативен начин и под дејство на адреналин!? – Смотра е настанот кои
може да ви го овозможи тоа!
Водени активности:
5. SUP board – Stand-up paddleboarding (SUP) е популарна активност на вода
каде што едно лице стои на голема даска и користи весло за да се движи по
површината на водата. Суп даска е една од многуте активности на вода
планирани на нашата Смотра и оваа активност нуди едно поинакво
искуство и пристап за поврзување со природата. Оваа активност ќе ви
помогне да ја подобрите вашата рамнотежа, но и моторните способности, а
во исто време ќе ви донесат душевен мир и спокој во комбинација со
прекрасното крушевско зајдисонце.
6. Сплаварење со чамец или рафтинг е возбудлива водена активност која
вклучува возење на сплав на надувување низ брзаци со бела вода и друга
вода што брзо се движи. Сплаварењето ќе биде посебен предизвик бидејќи
ќе ја тестира способноста и тимскиот дух на децата и младите.
7. Водени лудории – Водените лудории се однесуваат на различни забавни
и возбудливи активности на вода. Водените лудории се низа од активности
на и во вода кои имаат пред се’ забавен карактер и доза на хумор и
досетки. Приуштете си задоволство и незаборавни моменти!
8. Правење сплавови и нивно тестирање – Изработката на сплавови и нивно
тестирање може да биде забавна и привлечна активност која им
овозможува на учесниците да ја искористат својата креативност, вештини
за решавање проблеми и тимска работа за да изградат функционален
сплав и да го тестираат во вода!
9. Возење велосипед – Возењето велосипед е исто така забавна и
социјална активност која ви овозможува да ја истражувате вашата околина
и да уживате на отворено во Крушево. Подобрете го вашето физичко, но и
ментално здравје преку планински велосипедизам!
10. Сложување на гајба – Тоа вклучува натрупување пластични гајби за
млеко една врз друга додека стоите на горниот гајба, со цел да се изгради

највисока можна кула. Оваа активност бара рамнотежа, координација и
комуникациски вештини и може да биде забавно и предизвикувачко
искуство за извидници од сите возрасти

11. Ултимативен фризби – забавен и брз тимски спорт кој комбинира
елементи на фудбал, кошарка и американски фудбал со употреба на
летечки диск или фризби. Играта се игра со два тима од седум играчи на
правоаголно поле со крајни зони, а целта е да се освојат поени со фаќање
на фризби во крајната зона на противничкиот тим.

12. Глувче – е интересна динамична активност која ќе го поттикне тимскиот
дух кај децата, ќе ги предизвика да креираат стратегија, да се координираат
и во исто време ќе го подобрат нивното физичко но и ментално здравје.
13. Стреличарење – Работилницата за стрелаштво може да биде одличен
начин да ги запознаете децата со спортот стрелаштво и да им помогнете да
ги развијат своите вештини. Овде е клучна концентрацијата, фокусот и
индивидуалнио инпут кој преку доза адреналин им дава можност на
младите да искусат лак и стрела и нивната комплексност.
14. Стрелаштво – воздушна пушка – гаѓањето со воздушна пушка е спорт за
гаѓање цел кој користи пушка напојувана од компримиран воздух или гас за
да испука дијаболи кон (не)подвижна цел
15. Аква парк – забавни активности на база на вода каде што луѓето од сите
возрасти можат да уживаат во различни водени активности и атракции.

ТЕМАТСКА ОБЛАСТ: ЗДРАВЈЕ И ЛИЧЕН РАЗВОЈ
16. Јога – физичка, ментална и духовна пракса која потекнува од античка Индија. Тоа
вклучува серија на пози, вежби за дишење и техники на медитација за подобрување на
целокупното здравје и благосостојба
17. Медитација – практика која вклучува фокусирање на умот на одреден предмет, мисла
или активност за да се постигне ментално јасна и емоционално мирна состојба.

18. Личен развој – активностите се однесуваат на широк опсег на активности во кои
поединците можат да се вклучат за да го подобрат нивниот личен раст, да развијат нови
вештини и да ја подобрат нивната севкупна благосостојба.
19. Работилница за идентификување билки, корени, овошје, чаеви и печурки – вредна
можност за поединците да научат за различниот природен свет и неговите потенцијални
придобивки за здравјето и благосостојбата, но и како истите правилно да ги
употребуваат.
20. Производство на етерични масла – одличен начин да се запознаете со уметноста и
науката за производство на висококвалитетни есенцијални масла од природни
материјали, кој е начинот на подготовка и за што користат истите?
21. Планинско трчање – е трка која ќе биде организирана за време на смотра кадешто
сите заинтересирани ќе можат да се предизвикаат и да ги одмерат своите способности, а
за тоа да добијат вредни награди и подароци.
22. Кариерно насочување – Оваа работилница е можност за поединците да ги истражат
нивните можности за кариера, да ги идентификуваат нивните силни и слаби страни и да
развијат план за постигнување на нивните цели во кариерата. Врз база на нивните
преференции учесниците ќе имаат можност да дознаат која дејност/област најмногу им
одговара, но и како да го следат својот раст и промените во иднина.
23. Soft skills – работилница дизајнирана да им помогне на поединците да развијат меки
вештини кои се од суштинско значење за успех на работното место, како што се
комуникација, тимска работа, решавање проблеми и управување со времето и сл.
24. Управување со времето (time management) – тренинг сесија која им помага на
поединците да научат стратегии за ефикасно управување со своето време и зголемување
на нивната продуктивност – ефективност и ефикасност.
25. Печурки (презентација) – Работилницата за печурки може да биде драгоцена можност
за поединците да научат за различните видови печурки и нивната потенцијална употреба
во готвењето, медицината и други апликации.
26. Стоматолошка култура – Работилницата за дентална култура може да биде вредна
можност за поединците да научат за важноста на оралното здравје и како да одржуваат
здрави заби, кои се најчести грешки кои секојдневно ги правиме и многу други.
27. Препознавање симптоми – презентација на лекар – препознавањето симптоми може да
биде вредна можност за поединците да научат за вообичаените медицински состојби и
како да ги идентификуваат симптомите за кои може да биде потребна медицинска помош.
Надоградување на знаењата за превенција, прва помош и заштита е секогаш
добредојдено и полезно, па така доколку сакате да ги надоградите своите знаења Смотра
е одличен настан за тоа!

ТЕМАТСКА ОБЛАСТ: ЦЕЛИ ЗА ОДРЖЛИВ РАЗВОЈ (SDG's)
28. Нула глад – нула отпад – одржливи практики за готвење кои можат да помогнат да се
намали отпадот од храна и да се промовира безбедноста на храната.
29. Соларни светилки – вредна можност за поединците да научат за обновливите извори
на енергија и како да создадат свој одржлив извор на светлина. Учесниците ќе имаат
можност да го научат целиот процес на креирање соларни светилки и истите да пробаат
да креираат свој модел на соларни светилки.
30. Инклузија и диверзитет – Човекови права – поединците учат за нивните основни
човекови права и како да се залагаат за правата на другите.
31. Работилница за правење сапун – забавна и едукативна активност која учи вредни
вештини како хемија, креативност и одржливост. Дојдете на смотра и направете го
вашиот прв личен сапун!
32. Работилница за правење паста за заби – активност која ги учи поединците за науката
зад пастата за заби и како да направат сопствена природна паста за заби дома, но и на
извидници!
33. Градење совршен град – е активност која може да биде креативна и едукативна вежба
која учи тимска работа, решавање проблеми и вештини за критичко размислување.
34. Повторна употреба на пластични шишиња за изградба на еко куќи – Работилница за
повторна употреба на пластични шишиња за изградба на еко куќички. Бидете еколошки
настроени – реупотребувајте!
35. Боренка – работилница за садење дрвја https://www.borenka.mk/#/home
36. Работилница за употреба на гуми – изработка на столици и останати корисни
предмети со реупотреба на гуми за кои знаеме дека се едни од поголемите загадувачи.
Активност која овозможува да го изострите вашето дизајнерско око, но и да размислувате
outside of the box!
38. Работилница за рециклирање и правење хартија за садење – Учесниците учат за
придобивките од рециклирањето хартија, вклучително и намалување на отпадот и
зачувување на ресурсите.
39. Повторна употреба на хартија – правење оригами. Дознајте како преку искажување на
вашите уметнички способности да го охрабрите вашето чувство на смиреност и
концентрација.
40. Извозете го вашето смути – учесниците учат за претворање и користење на енергија,
како да поврзат нефункционален велосипед со нефункционален блендер и со нивно
комбинирање да произведат енергија односно смути!

ТЕМАТСКА ОБЛАСТ ИЗВИДНИШТВО:
41. Ориентација – Ориентацијата за извидниците е важен аспект од нивната обука,
помагајќи им да развијат вредни вештини како навигација, тимска работа и решавање
проблеми и слично. Ако сакате да научите различни трикови и начини на ориентација во
урбана средина или во природата посетете ја работилницата за ориентација!
42. Дигитални вештини во извидништвото – Дигиталните вештини стануваат сè поважни за
извидниците, бидејќи технологијата игра поголема улога во нашиот секојдневен живот –
научете како да ги применувате секојдневно!
43. Прва помош и заштита – Првата помош и заштита се клучни вештини за извидниците
кои треба да ги научат со цел да се осигура нивната безбедност и благосостојба за време
на кампување и други активности на отворено.
44. Патенти (маси, столици, засолништа, мијалник) – Избор на материјали, дизајнирање,
мерење и сечење, техники на столарија, завршна обработка. Сето ова е дел од процесот
на креирање мултифункционални предмети со употреба на ресурсите околу нас/вас и
коноп/јаже без оштетување на природата.
45. Огнови и типови огништа – Не знаете која е разликата помеѓу оган и огниште? Не
знаете како да го поставите вашиот оган за подготовка на вашата вечера? – Ако ова се
прашања кои ве мачат, Смотра е вистинското место да ги решите вашите дилеми.
46. Работилница за велосипеди (поправка, безбедносни совети) – Работилницата за
велосипеди може да биде драгоцена можност за извидниците да научат како да ги
поправаат и одржуваат своите велосипеди, како и да ја осигураат нивната безбедност
додека возат велосипед. Возите велосипед постојано и ви се потребни дополнителни
вештини? Извидниците на 13 македонска смотра можат да ви помогнат!
47. Работилница за шиење – извидниците учат како сами да шијат и поправаат облека и
опрема. Учиме секојдневни животни вештини!
48. „Гравирање“ на метални и дрвени предмети со електролиза или гравер –
Работилницата за гравирање може да биде драгоцена можност за извидниците да научат
како да персонализираат и декорираат метални и дрвени предмети користејќи
електролиза или алатка за гравер.

49. Фрлање секири – Фрлањето секира е рекреативна активност која вклучува фрлање
секири кон целта. Одлична можност за справување со темпераментност и вишок на
енергија!
50. Фрлање копје – Фрлањето копје е натпревар на патека и терен кој вклучува фрлање
копје што е можно подалеку. Потребна е сила, техника и прецизност. Одлична можност за
справување со темпераментност и вишок на енергија!
51. Ноќен хајк – Сакате мир, ѕвезди и момент „на седмо небо.мп3“? Ноќен хајк е она што
ви треба!
52. Преживување – Вештините за преживување може да бидат вредни за извидниците да
ги научат, бидејќи можат да им помогнат во итни ситуации и да развијат чувство на
самодоверба и вештини потребни за живот!
53. Работилница за повторна употреба на палети – пренамена на палети во
функционални предмети како што се мебел или градински структури. Учесниците ќе
научат да ракуваат со разен вид на алат, правење планови за работа, координација и
техники на преработка на дрво.
54. Работилница за лемење (+соларни светилки) – извидниците сами изработуваат
електронски уреди, начин на лемење потребни ресурси и слично.

ТЕМАТСКА ОБЛАСТ: КРУШЕВО
55. Geocaching – истражување на градот Крушево, музеи, куќи, цркви. Полудневна
активност исполнета со многу истражување и запознавање со културата,
карактеристиките и историјата на Крушево и Македонија.

ТЕМАТСКА ОБЛАСТ: ПРИРОДА
56. Хајк – Лајк ако си за Хајк!
57. Процес на садење – садењето е важен процес кој ни овозможува да одгледуваме
храна, да ја разубавиме нашата околина и да ги поддржуваме локалните екосистеми.
Учесниците ќе научат за различни начини и процеси на садење и одгледување.
58. Изработка на хербариум – хербариум е збирка на зачувани растителни примероци кои
често се користат за научно истражување, едукација и цели за заштита. Научете да
набљудувате, истражувате и да се споите со природата во едно!

59. Хотел за инсекти – Хотел за инсекти е структура која обезбедува засолниште и места
за гнездење за инсектите. Може да се направи од различни материјали, како што се дрво,
бамбус, глина и тули, и може да биде дизајнирана да прими различни видови инсекти,
како што се осамени пчели, бубамари и пеперутки. Дизајнирајте го вашиот хотел за
инсекти дадете му име и дизајн, а во исто време дадете и придонес за животната средина
и биодиверзитетот.
60. Екосистем во сијалица – микро-екосистем каде различни растенија и предмети
создаваат средина која е одржлива и може да опстојува сама по себе.

ТЕМАТСКА ОБЛАСТ: ТРАДИЦИЈА И КУЛТУРА
61. Традиционални танци – учесниците можат да ја научат историјата и културното
значење на танците, како и основните чекори и движења. Уживајте во македонскиот
фолклор и учете од најдобрите.
62. Драма и јавно говорење – Работилница за драма и јавно говорење е едукативна и
програма која се фокусира на развивање и подобрување на вештините неопходни за
ефективна комуникација во различни средини, како што се јавно говорење, глума и
изведба и многу други.
63. Македонски фолклор – Македонската фолклорна работилница е едукативно и
партиципативно искуство кое се фокусира на учење и практикување на традиционални
ора, музика, носии и други културни елементи од Македонија.
64. Работилница за импровизирани инструменти – За време на работилницата,
учесниците ќе научат за принципите на звукот и музиката, како и за различните техники за
создавање и свирење инструменти од предмети како што се пронајдени материјали,
предмети за домаќинството или рециклирани материјали. Дојдете и креирајте го
инструментот што отсекогаш сте го замислувале.
65. Работилница за вез – За време на работилницата, учесниците ќе научат за историјата
и културното значење на везот, како и за различните видови ткаенини, конци и игли што
се користат во занаетот. Тие, исто така, ќе бидат водени низ основните техники на
везење, како што се како да креираат различни шевови, како да читаат и следат модели
на вез и како да ја завршат и врамат својата работа. Понесете го вашиот вез гордо –
научете нешто ново!

                                                                                                                            The inspection program is divided into 7 thematic areas. Each participant will cover them all

thematic areas during all 10 days. It does not mean that the participant will pass them all workshops, but that it will go through a part of all workshops that are in all areas.
A topic will be covered each day and topics will rotate. The rotation is carried out according to the subcamps. That means we will have 7 subcamps and 7 program areas. The first and
the last day is reserved for arrival and departure, and it is one day
international – open day with cultural-entertaining educational events and activities.
The workshops are of different duration, some are an hour and a half, some half-day, some all day. The detailed agenda is on schedule.

THEME AREA: ADVENTURE
Activities in an adrenaline park:

1. Artificial rock climbing – Artificial rock climbing is
refers to the construction of artificial rock walls and surfaces for
climbing that simulates the outdoor rock climbing experience. These
Climbing surfaces are usually made of materials such as
fiberglass, concrete or wood, and are designed to mimic the texture,
the shape and posture of the types of natural rock formations.
Climbing an artificial rock motivates young people to get active, im
helps with concentration, focus and stability.
2. Zipline – Zipline activity is an adventure sport that involves gliding
through the air on a cable or zipline from an elevated platform or tower.
Participants wear a harness that is attached to the cable and then use
gravity to slide down the line to the landing platform.
The descent on the zipline will cause the participants of our Show
adrenaline and will encourage young people to undertake daring, brave and
challenging procedures. Of course, the activity itself causes them
young people to take the first step.
3. Riding Tricycles – Riding tricycles downhill can be
fun and exciting activity. If you are a fan of adrenaline and exciting
activities 13 Macedonian Scouting is a great opportunity for you!

Riding tricycles downhill will cause an unforgettable feeling that will
took you to another dimension!
4. Obstacle course
The obstacle course is actually part of an adrenaline course that will be
the first test for our participants before the grand finale – the zipline! You want
to test your willingness, endurance and innovation on
creative way and under the influence of adrenaline!? – Watch the event which
can make it possible for you!
Guided activities:
5. SUP board – Stand-up paddleboarding (SUP) is a popular water activity
where a person stands on a large board and uses a paddle to move along
the surface of the water. Surfboarding is one of the many activities on the water
planned at our Show and this activity offers something different
experience and approach to connect with nature. This activity will you
help improve your balance, but also motor skills, and
at the same time they will bring you peace of mind and tranquility combined with
the beautiful Krushev sunset.
6. Boating or rafting is an exciting water activity that
includes an inflatable raft ride through white water rapids and more
fast moving water. Rafting will be a special challenge because
will test the ability and team spirit of children and youth.
7. Water antics – Water antics refer to a variety of fun
and exciting water activities. Water antics are a series of activities
on and in the water, which above all have a fun character and a dose of humor
jokes. Treat yourself to pleasure and unforgettable moments!
8. Making rafts and their testing – The making of rafts and their
testing can be a fun and engaging activity that im
allows participants to use their creativity, skills
for problem solving and teamwork to build a functional
raft and test it in the water!
9. Cycling – Cycling is also fun and
a social activity that allows you to explore your surroundings
and enjoy the outdoors in Krushevo. Improve your physical, but also
mental health through mountain biking!
10. Crate stacking – It involves stacking plastic crates for
milk on top of each other while standing on the upper crate, in order to build

tallest possible tower. This activity requires balance, coordination and
communication skills and can be fun and challenging
experience for Scouts of all ages

11. Ultimate Frisbee – a fun and fast team sport that combines
elements of football, basketball and american football using the
flying disc or frisbee. The game is played with two teams of seven players
a rectangular field with end zones, and the goal is to score points by catching
of Frisbee in the opposing team’s end zone.

12. Mouse – is an interesting dynamic activity that will encourage teamwork
spirit in children, will challenge them to create a strategy, to coordinate
and at the same time they will improve their physical and mental health.

13. Archery – An archery workshop can be great

way to introduce children to the sport of archery and help them to

develop their skills. Concentration, focus and

individual input that through a dose of adrenaline gives them the opportunity to

young people to experience the bow and arrow and their complexity.

14. Archery – Air Rifle – Air rifle shooting is a sport for

target shooting using a rifle powered by compressed air or gas to

to shoot diabolos at a (non)moving target

15. Aqua park – fun activities based on water where people from all over

ages can enjoy a variety of water activities and attractions.

TOPIC AREA: HEALTH AND PERSONAL DEVELOPMENT

16. Yoga – a physical, mental and spiritual practice that originated in ancient India. That

includes a series of postures, breathing exercises and meditation techniques to improve

overall health and well-being

17. Meditation – a practice that involves focusing the mind on a certain object, a thought

or activity to achieve a mentally clear and emotionally calm state.

18. Personal development – activities refer to a wide range of activities in which

individuals can engage to enhance their personal growth, develop new

skills and improve their overall well-being.

19. Workshop on identifying herbs, roots, fruits, teas and mushrooms – valuable

an opportunity for individuals to learn about the diverse natural world and its potential

benefits for health and well-being, but also how to use them correctly

they use.

20. Production of essential oils – a great way to get acquainted with the art and

the science of producing high quality essential oils from natural

materials, what is the method of preparation and what are they used for?

21. Mountain running – is a race that will be organized during the inspection where

all those interested will be able to challenge themselves and measure their abilities, and

to receive valuable prizes and gifts.

22. Career Guidance – This workshop is an opportunity for individuals to explore

their career opportunities, to identify their strengths and weaknesses and to

develop a plan to achieve their career goals. Based on their

preferences, the participants will have the opportunity to find out which activity/field they like the most

fits, but also how to monitor their growth and changes in the future.

23. Soft skills – a workshop designed to help individuals develop soft skills

skills that are essential for success in the workplace, such as

communication, teamwork, problem solving and time management, etc.

24. Time management (time management) – a training session that helps the

individuals learn strategies to effectively manage their time and increase

of their productivity – effectiveness and efficiency.

25. Mushrooms (presentation) – A mushroom workshop can be a valuable opportunity

for individuals to learn about the different types of mushrooms and their potential uses

in cooking, medicine and other applications.

26. Dental Culture – A dental culture workshop can be valuable

an opportunity for individuals to learn about the importance of oral health and how to maintain it

healthy teeth, which are the most common mistakes we make every day and many others.

27. Recognizing symptoms – presentation to a doctor – recognizing symptoms can

be a valuable opportunity for individuals to learn about common medical conditions and

how to identify symptoms that may require medical attention.

Upgrading of knowledge for prevention, first aid and protection is always

welcome and useful, so if you want to upgrade your knowledge Check it out

is a great event for that!

TOPIC AREA: SUSTAINABLE DEVELOPMENT GOALS (SDG’s)

28. Zero hunger – zero waste – sustainable cooking practices that can help

reduce food waste and promote food safety.

29. Solar lights – a valuable opportunity for individuals to learn about renewable resources

of energy and how to create their own sustainable light source. Participants will have

opportunity to learn the whole process of creating solar lamps and to try them

to create their own model of solar lamps.

30. Inclusion and Diversity – Human Rights – Individuals learn about their basic

human rights and how to stand up for the rights of others.

31. Soap making workshop – a fun and educational activity that teaches valuable lessons

skills such as chemistry, creativity and sustainability. Come take a look and do it

your first personal soap!

32. Toothpaste making workshop – an activity that teaches individuals about science

behind the toothpaste and how to make your own natural toothpaste at home, but also on

scouts!

33. Building a perfect city – is an activity that can be a creative and educational exercise

which teaches teamwork, problem solving and critical thinking skills.

34. Reuse of plastic bottles for the construction of eco houses – Workshop for

reuse of plastic bottles to build eco houses. Be environmentally friendly

tuned – reuse!

35. Borenka – tree planting workshop https://www.borenka.mk/#/home

36. Workshop for the use of tires – making chairs and other useful items

recycled tire items which we know are some of the bigger polluters.

An activity that allows you to sharpen your design eye, but also to think

out of the box!

38. Planting paper recycling and making workshop – Participants learn about

the benefits of paper recycling, including reducing waste and

conservation of resources.

39. Reusing paper – making origami. Find out how by voicing the

your artistic abilities to encourage your sense of calm and

concentration.

40. Export Your Smoothie – Participants learn about converting and using energy,

how to connect a non-functional bicycle with a non-functional blender and theirs

combining to produce energy or smoothies!

THEME AREA SCOUTING:

41. Orientation – Orientation for Scouts is an important aspect of their training,

helping them develop valuable skills such as navigation, teamwork and problem solving

problems and the like. If you want to learn different tricks and ways of orientation in

urban environment or in nature visit the orientation workshop!

42. Digital Skills in Scouting – Digital skills are becoming increasingly important for

Boy Scouts, as technology plays a bigger role in our daily lives –

learn how to apply them daily!

43. First Aid and Protection – First aid and protection are key skills for Scouts

which they should learn in order to ensure their safety and well-being in time

of camping and other outdoor activities.

44. Patents (tables, chairs, shelters, sink) – Selection of materials, designing,

measuring and cutting, carpentry techniques, finishing. This is all part of the process

of creating multifunctional objects using the resources around us/you and

hemp/rope without damaging nature.

45. Fires and types of fireplaces – Don’t know the difference between a fire and a fireplace? No

Do you know how to set your fire to prepare your dinner? – If these are

questions that bother you, Smota is the right place to solve your dilemmas.

46. Bicycle workshop (repair, safety advice) – The workshop for

bikes can be a valuable opportunity for scouts to learn how to

repair and maintain their bicycles as well as ensure their safety

while riding a bicycle. You ride a bike all the time and you need extra ones

skills? The scouts of 13 Macedonian Scouts can help you!

47. Sewing workshop – scouts learn how to sew and repair their own clothes and

equipment. We learn everyday life skills!

48. “Engraving” of metal and wooden objects by electrolysis or engraver –

An engraving workshop can be a valuable opportunity for Scouts to learn

how to personalize and decorate metal and wooden objects using

electrolysis or engraver tool.

49. Ax Throwing – Ax throwing is a recreational activity that involves throwing

axes to the target. An excellent opportunity to deal with temperament and excess ofenergy!

50. Javelin – The javelin is a track and field event that involves throwing spear as far as possible. It requires strength, technique and precision. A great opportunity for dealing with temperament and excess energy!

51. Night Hike – Do you want peace, stars and a “seventh heaven.mp3” moment? A night hike is what you need it!

52. Survival – Survival skills can be valuable for scouts to
teach them, because they can help them in emergency situations and develop a sense of
confidence and life skills!
53. Pallet reuse workshop – converting pallets into
functional objects such as furniture or garden structures. The participants will
learn to handle various types of tools, making work plans, coordination and
wood processing techniques.
54. Soldering workshop (+solar lamps) – scouts make their own
electronic devices, method of soldering, necessary resources, etc.

THEMATIC AREA: KRUSHEVO
55. Geocaching – exploring the city of Krushevo, museums, houses, churches. Half day
an activity filled with a lot of research and getting to know the culture,
the characteristics and history of Krushevo and Macedonia.

THEMATIC AREA: NATURE
56. Hike – Like if you are for Hike!
57. Planting Process – Planting is an important process that allows us to grow
food, beautify our environment and support local ecosystems.
Participants will learn about different ways and processes of planting and growing.
58. Making a herbarium – a herbarium is a collection of preserved plant specimens which
they are often used for scientific research, education and conservation purposes. Learn to
observe, explore and merge with nature in one!

59. Insect Hotel – An insect hotel is a structure that provides shelter and places
for nesting for insects. It can be made from different materials, such as wood,
bamboo, clay and bricks, and can be designed to accommodate different types of insects,
such as solitary bees, ladybugs and butterflies. Design your hotel for
insects, give it a name and a design, and at the same time make a contribution to the environment
and biodiversity.
60. Ecosystem in a bulb – a micro-ecosystem where different plants and objects
create an environment that is sustainable and can sustain itself.

TOPIC AREA: TRADITION AND CULTURE
61. Traditional dances – participants can learn the history and cultural
meaning of the dances, as well as the basic steps and movements. Enjoy Macedonian
folklore and learn from the best.
62. Drama and Public Speaking – Drama and Public Speaking Workshop is educational and
program that focuses on developing and improving the skills necessary for
effective communication in a variety of settings, such as public speaking, acting and
performance and many others.
63. Macedonian folklore – The Macedonian folklore workshop is educational and
participatory experience that focuses on learning and practicing traditional
dance, music, costumes and other cultural elements from Macedonia.
64. Workshop for improvised instruments – During the workshop,
participants will learn about the principles of sound and music, as well as the various techniques for
creating and playing instruments from objects such as found materials,
household items or recycled materials. Come and create it
the instrument you’ve always imagined.
65. Embroidery Workshop – During the workshop, participants will learn about history
and the cultural significance of embroidery, as well as the different types of fabrics, threads and needles that
are used in the trade. They will also be guided through the basic techniques of
embroidery, such as how to create different stitches, how to read and follow patterns
of embroidery and how to finish and frame their work. Wear your embroidery proudly –
learn something new!