камп – Млади агенти на промена Академија

Од 15-ти до 22-ри август Сојузот на извидници на Македонија во партнерство со Центарот за интеркултурен дијалог и Центарот за истражување и анализа НОВУС организираше тренинг камп академија за средношколци за волонтеризам и активизам „Youth Changemakers Academy“ во Извиднички центар, Охрид.

На тренинг кампот учествуваа 88 средношколци од целата држава. Програмата опфати различни образовни пакети, кои ги покриваа темите за волонтеризам, лидерство, неформално образование, младински активизам, младинско учество, застапување, човекови права, медиумска и дигитална писменост, интеркултурализам, меки вештини и многу други. Учесниците имаа можност да изберат помеѓу овие пакети, креирајќи свој едукативен пат. Програмата беше фасилитирана од млади активисти кои на интересен и уникатен начин им го пренесоа своето знаење и искуство на учесниците. Кампот за обука беше спроведен на отворено, преку методологија која вклучува едукација во природа, работејќи во согласност со извидничките принципи и вредности, што придонесе за мотивирање на поединците да го искористат својот целосен потенцијал. Сместувањето беше во шатори, што го прави овој тренинг камп позабавен и предизвик за учесниците.

Кампот го посети и претставник на Делегацијата на Европската Унија во Северна Македонија – Лука Цитарела, кој е програмски менаџер и координатор на Европската година на млади 2022 година во Северна Македонија, и Маријана Ангелова – генерален секретар на Националниот младински совет на Македонија. Тие беа гости на панел дискусија организирана за време на кампот, а зборуваа за различните можности за младите во нашата земја, спроведувањето на Законот за младинско учество и младинските политики и различните предизвици со кои младите се соочуваат во денешно време. Учесниците беа вклучени во дискусијата и имаа многу прашања до гостите. На последниот ден од кампот за обука од учесниците беше побарано да се поделат во групи од 4-5 луѓе и да напишат свои проекти за решавање на некои прашања во нивната заедница. Идеите што произлегоа од групите беа прекрасни и освежувачки. Учесниците на академијата ќе имаат можност во наредниот период да се вклучат во локалните неформални мрежи на „агенти на промени“ и заедно со своите врсници да бидат вистински носители на позитивни промени преку организирање и спроведување на микро и мали проекти кофинансирани од Европската Унија.

ЛИНК до фото албум

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *