admin

Сојуз на извидници на Македонија: Година во центарот на вниманието на медиумите – 2023 година

2023 година беше извонредна година за Сојуз на извидници на Македонија, со импресивно присуство во медиумите, прикажувајќи ги нашите активности, достигнувања и влијанието во заедницата. Со приближно 200 статии во различни медиуми, нашата организација го привлече вниманието на јавноста и ја засили нашата посветеност да ги негуваме нашите вредности, чувство за припадност во заедницата и …

Сојуз на извидници на Македонија: Година во центарот на вниманието на медиумите – 2023 година Read More »

Сојуз на извидници на македонија добитник на ознака за доверба

На 22 мај 2024 година се одржа Форумот за филантропија 2024 Форумот за филантропија ги обединува институциите, бизнисите и граѓанските организации, како и сите кои имаат влијание на филантропијата. Огромна благодарност до нашите колеги од Конект за поддршката и довербата Сојуз на извидници на Македонија да го обнови ова признание како организација со ознака за …

Сојуз на извидници на македонија добитник на ознака за доверба Read More »

сојузување 2024

Во периодот од 29 до 31 март 80 извидници од 17 различни одреди од Македонија поминаа и учествуваа во Сојузување 2024, настан наменет за вмрежување на одредите членки на СИМ. Сојузување претставува значаен момент за Сојуз на извидници, каде што целиме да се обединиме, вмрежиме како лидери и членови на локалните одреди, да споделиме искуства, …

сојузување 2024 Read More »

ИЗВИДНИК НА ГОДИНАТА 2023

Почестени сме што можеме да објавиме дека Сојуз на извидници на Македонија со гордост го доделува признанието Извидник на годината на Andrej Antov! Непоколебливата посветеност, лидерството и придонесот кон извидништвото кое го покажа Андреј и во својот матичен одред Извиднички Поречански Одред Јадран – Скопје и на национално ниво го издвоија како вистинскиот човек за …

ИЗВИДНИК НА ГОДИНАТА 2023 Read More »

КРАТОК ОСВРТ НА ИСТОРИЈАТА НА МАКЕДОНСКОТО ИЗВИДНИШТВО

“Сместена во срцето на Балканскиот Полуостров, Македонија е земја полна со традиции, разновидни култури и длабоко чувство за наследство. Извидничкото движење се вкоренува во оваа позадина, инспирирајќи генерации млади Македонци да ги прифатат вредностите на должност, чест и подготвеност.” Ви ја претставуваме најновата публикација на СИМ, креирана по повод и во чест на 70иот јубилеј …

КРАТОК ОСВРТ НА ИСТОРИЈАТА НА МАКЕДОНСКОТО ИЗВИДНИШТВО Read More »

свечена академија 70 години сим

Во текот на месец ноември извидниците на различни начини го прославија свечениот јубилеј – 70 години постоење на Сојуз на извидници на Македонија. Централниот настан беше Свечената Академија, каде што извидници од целата држава, претставници од одредите, како и поддржувачите на извидништвото се собраа и заедно рефлектираа за патешествието кое извидниците го имале во изминатите …

свечена академија 70 години сим Read More »

Државен извиднички ориентационен натпревар 2023 Крива Паланка

Сојузот на извидници на Македонија традиционално секоја година го организира националното натпреварување во извиднички вештини и ориентација, настан кој се организира од поставувањето на самите корени на организацијата. ДИОН е местото каде најдобрите и највештите ги докажуваат нивните способности, ги надминуваат поставените успеси, се едуцираат и го зајакнуваат својот тим. Тоа е место каде се …

Државен извиднички ориентационен натпревар 2023 Крива Паланка Read More »

25 Светска извидничка смотра – јужна кореја

25-то Светско извидничко Џамбори се одржa од 1 до 12 август 2023 година, во SaeManGeum, Jeollabuk-do, Република Кореја. На секои 4 години на светско ниво се одржува еден голем и значаен настан – светска извидничка смотра. Секоја се организира на различна локација со извидничка организација во улога на домаќин на овој настан. Камп местото опфаќаше …

25 Светска извидничка смотра – јужна кореја Read More »

ПОВИК ЗА ДОСТАВУВАЊЕ НА ПОНУДИ за опрема за кампување

Повикот е отворен на 29 мај 2023 и трае до 26 јуни 2023 За потребите на проектот “Млади агенти на промената”, финансиран од Европската Унија преку ИПА Програма за граѓанско општество и програма за медиуми 2020, , EuropeAid/171333/DD/ACT/MK, Поддршка на граѓански младински иницијативи, активизам и волонтерство во локалните заедници во Република Северна Македонија, комсијата за …

ПОВИК ЗА ДОСТАВУВАЊЕ НА ПОНУДИ за опрема за кампување Read More »

ПОВИК ЗА ДОСТАВУВАЊЕ понуди За услуги за набавка и испорака на храна

Повикот е отворен на 3.5.2023 и трае до 10.6.2023 За потребите на проектот “Млади агенти на промената”, финансиран од Европската Унија преку ИПА Програма за граѓанско општество и програма за медиуми 2020, , EuropeAid/171333/DD/ACT/MK, Поддршка на граѓански младински иницијативи, активизам и волонтерство во локалните заедници во Република Северна Македонија, комсијата за набавки при Сојуз на …

ПОВИК ЗА ДОСТАВУВАЊЕ понуди За услуги за набавка и испорака на храна Read More »