Меѓународен ден на волонтерите – панел дискусија, настан за вмрежување

На 5 декември 2022 година, Меѓународниот ден на волонтерите беше прославен во Куќата на Европа, Скопје со настан за вмрежување организиран од Центарот за интеркултурен дијалог, Сојузот на извидници на Македонија и Центарот за истражување и анализа – НОВУС, партнерски конзорциум за проектот „Млади – агенти на Промени“, финансиран од Европската Унија, во соработка со  Europe House Скопје, Europe House Струмица и Europe House Крива Паланка. Главната цел на настанот беше подигнување на свеста за важноста на волонтерството и активизмот за секој човек на овој свет. Настанот за вмрежување започна со поздравни зборови и презентација на проектот од страна на нашиот извршен директор Нами Исаки. Никол Клесова го презентираше прирачникот „Локални младински патеки“ кој е создаден во рамките на проектот, а во него се опишува механизмот за волонтирање на локално ниво во општините. Следна на дневен ред беше панел дискусијата на тема Активизам со модерација на Андријана Ташевска.

Гости беа Марија Крстевска, претседател на Националниот младински совет на Македонија и генерален секретар на Центарот за интеркултурен дијалог. Како говорник таа ги охрабри сите млади луѓе да се информираат за сите можности што им се нудат. „Информираните млади се активни млади и чекор поблиску до исполнување на нивните потреби и решавање на сопствените и социјалните проблеми“ – рече Марија.

Следен гостин говорник беше Мила Јовановска од Гоу Грин. Како млада еко-активист, таа зборуваше за важноста на образованието на сите луѓе, најважно на младите. Таа го истакна значењето на формалното и неформалното образование доколку некој навистина сака да направи промени во општеството.

Следниот гостин беше Благородна Пешевски од Europe House Крива Паланка и таа навистина јасно стави до знаење дека преку активизам секој може да придонесе во правењето на посакуваната промена и да има улога во создавањето подобар свет.

Последниот гостин говорник на првата панел-дискусија беше Дамјан Златановски, млад европски амбасадор кој искрено го сподели своето искуство како активист и какво влијание имало во неговиот живот и во процесот на создавање себеси како личност.

Главниот фокус на втората панел дискусија беше волонтерството, модерирана од Елисавета Лукановска. Прв гостин беше Снежана Јанковиќ, координатор на Боренка, најголемата волонтерска акција за пошумување на шумите погодени од шумски пожари. Таа страсно го сподели своето искуство со овој проект, го објасни процесот на имплементација на проектните активности и подвлече дека волонтерите се сржта на сè, особено кога се прават важни акции за создавање подобар свет.

Вториот говорник беше Александра Ристовски, координатор на програмата Промоција на хумани вредности на Црвениот крст. Таа зборуваше за сите активности што ги имаат волонтерите во Црвениот крст и за сите начини на кои некој може да стане дел од тоа големо семејство. Следно, Никола Станкоски од Волонтерскиот центар Скопје, зборуваше за важноста да се направат локални акции, како онаа што ја направи со волонтерите тоа утро, акција во која тие расчистија дел од градот каде што учениците секојдневно поминуваат време на нивните пат до училиште.

Последно, но не и најмалку важно, Марко Ѓорѓиевски, директор на Националната агенција за европски образовни програми и мобилност, ја сподели теоретската страна на процесите на креирање и имплементација на стратегии и програми за младински активизам и волонтеризам во нашата земја. По завршувањето на двете навистина инспиративни панел-дискусии, Владимир Костовски, проектен координатор за Млади агенти на промени од Сојузот на извидници на Македонија, ја презентираше шемата за проектните грантови како механизам за поддршка на практиката на волонтирање и активизам.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *